Hvor finner vi det forskjellige vitaminene?
A – vitamin finner vi i tran, lever, helmelk, fløte, ost, fet fisk, smør, margarin og de fleste typer grønnsaker, frukt og bær.
B – Vitamin finner vi i animalske varer som fisk, egg, ost, nyrer, lever, melk og oksekjøtt, samt gjær, grove kornprodukter, nøtter, frukt og grønnsaker.
C – Vitamin kan fremstilles kunstig, men forekommer i naturlig form mest i frukt og grønnsaker. Viktige kilder er appelsiner, paprika og poteter. Vi finner også C – Vitaminer i rått kjøtt.
D – Vitamin finner vi i fet fisk (makrell, sild, kveite, ørret, laks) og fiskelever. I Norge blir for tiden smør og margarin samt noen få melketyper beriket med vitamin D.
E – Vitamin finner vi i margarin, egg, smør og fisk og andre planteoljer, hvetekimolje er en særlig rik kilde.
K – Vitamin finner vi i grønne planter som salat, brokkoli og spinat, andre kilder er meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt, frukt og sjokolade
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar