onsdag 6. januar 2010

Mattilsynet



Hva gjør mattilsynet? Hvilke oppgaver har de? Har mattilsynet noe å si for det du spiser?



Mattilsynet forvalter alle lovene som omhandler produksjon og omsetning av mat, matkjeden fra jord og fjord til bord. Dette omfatter alle virksomheter innen primærproduksjon, næringsmiddelindustri og småskalaproduksjon, importører, dagligvarebutikker og alle typer serveringssteder. De har også tilsyn med veterinærer og annet dyrehelsepersonell, med de som behandler biprodukter (for eksempel slakteavfall), og med alle som holder dyr (også private). Det er også Mattilsynet som fører tilsyn med kosmetikk og kroppspleieprodukter, og med omsetning av legemidler utenom apotek.


På hele dette området har de ansvar for å innhente kunnskap og analysere situasjonen, lage regelverk, veilede virksomheter og private og vi fører tilsyn med at reglene overholdes. Vi forvalter også en rekke melde- og godkjenningsordninger for virksomheter og produkter. Og ikke minst har vi beredskap overfor hendelser som alvorlig matforgiftning og utbrudd av dyresykdommer.


Mattilsynet har noe å si for det du spiser fordi de passer på at loven blir holdt når det gjelder at vi ikke skal få i oss farlige næringsmidler. Det har ansvaret for tilsyn. Der de holder øye med produsentene og de som selger maten, som for eksempel restauranter eller dagligvarebutikker.



kjelde: www.mattilsynet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar