onsdag 23. september 2009

”Skrukketroll”

Jacop, Tina, Kai, Øystein, Birgitte og Anna

Hensikt: hvor liker Skrukketrollene seg?

Hypotese: Jeg tror Skrukketrollene liker seg best i skyggen, der det er vått og kalt. Under steiner og gamle pinner.

Utstyr:

- Isopor

- Isbit

- Vått filterpapir

- Petriskåler

- Skrukketroll

Framgangsmåte:

Liker skrukketrollene seg i skygge eller lys?

Vi tok 10 skrukketroll oppi en Petriskål, halve lokket var dekket av en papirlapp. Skrukketrollene fikk gå fritt oppi skålen i fem minutter. Vi sjekka når det hadde gått 1minut, 2 minutter og 5 minutter hvor det var flest skrukketroll.

Vått eller tørt:

Oppi halve Petriskåla la vi en papirlapp som vi hadde gjort våt. Vi lot skrukketrollene velge om de ville gå på våt eller tørt underlag. Vi oppserverte på samme måte nokk en gang

Varmt eller kaldt:

Vi la skrukketrollene oppi ei skål uten papirlapp, la en isopot-bit og en isbit oppi en annen skål, så plasserte vi skåla med skrukketrollene oppå den med isopor og is i. Dermed fikk de gå fritt der fem minutter til, imens vi oppserverte.

Resultat:

Skygge/lys Vått/tørt Varmt/kaldt

1min 2min 5min 1min 2min 5min 1min 2min 5min

S L S L S L V T V T V T V K V K V K

Antall skrukketroll 3 7 6 4 7 3 8 2 8 2 6 4 9 1 6 4 2 8

Konklusjon: Skrukketroll liker seg best der det er skygge og i våte og Kalde omstendigheter.

Teori:

Skrukketrollene er robuste insekt, noen forskere påstår at de har levd siden dinosaurene gjekk på jorda. Grunnen til at di har klart å overleve er kanskje akkurat det at de lever på slike steder der nesten ingen andre levende vesener klare seg. Grunnet til at skrukketroll liker seg best i slike miljø er kanskje fordi rivalene er i mindretall og di finner maten sin der. Skrukketrollene har tilpassa seg det fuktighet og kulde, om skrukketroll går ut i sollys kan di kanskje komme til å tørke inn.

Temaoppgaver:

  1. Hvilke punkt må alltid være med i en forsøksrapport?:

Hensikt: hva vil du oppnå med forsøke?

Hypotese: Hva tror du kommer til å skje?

Fremgangsmåte: Hvordan gjennomføre forsøket.

Resultat: Hva kom ut av forsøket?

Konklusjon: Hva skjedde?

Utstyr: Hvilket utstyr brukte du?

Teori: Hvorfor skjedde det?

  1. Hva er naturvitenskap?:

Hypoteser og konklusjoner, en stiller spørsmål og gir svar. En tester den materielle verdenen. Motbeviser faktene som er satt.

  1. Hva er forskjellen på teori og en hypotese?:

En hypotese er noe du tror, teori er noe som en vet etter at en har testet det ut med hypoteser. Usikre kan di begge være.

  1. Hvem var Galileo Galilei?:

Galileo Galilei grunnleggeren av den moderne eksperimentelle fysikk. Levde 1564-1642 han var en italiensk matematiker, fysiker, filosof og astronom. Galileo la fram ”pendelens prinsipp”(tiden å fullføre en svingning ikke avhenger av svingradien). Han lagde det astronomiske teleskopet, som han brukte til å oppdage krateret på månen og solflekker. Han oppserverte at melkeveien består av stjerner. Noe som fikk han til å støtte Kopernikus teori om at planetene beveger seg rundt sola, og at jorda ikke er sentrum i universet. Galileo Galilei kom med påstanden ”Alle gjenstander faller like fort mot jorda så lenge vi ser bort fra Galileo Galilei. luftmotstanden”.

Kilder:

http://www.forskning.no/artikler/2005/januar/1104747060.72

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar