onsdag 23. september 2009



Undersøkelses rapport for Ginavatnet:



Hensikt: Undersøke de a-biotiske og biotiske faktorene i økosystem.

Utstyr:
Håver, plastbakker, temperaturmåler, pH papir.

Framgangsmåte:
Vi går til Ginavatnet og undersøker de a-biotiske og biotiske faktorene der.


Resultat:


Biotiske faktorer:


Dyr:

Vannløper.

Ryggsvømmer.

Buksvømmer.

Vårfluelarve.

Vannkalv.

Stokkand.

Skjære.


Planter:

Iris.

Myrhatt.

Bukkeblad.

Soleia.

Rogn.

Bjerk.

Blåknapp.



A-biotiske faktorer:

pH: 6

Temp i vann: 23

Vind: 27m/s

Farge på vannet: brun.



Teori spørsmål:


1.
a) Hva er et økosystem?:

Et økosystem er et amfunn av organismer sammen med de abiotiske (livløse) faktorene i miljøet som omgir dem.


b) Nevn tre ulike økosystem:

Art, populasjon og samfunn.

Art- Omfatter de individene som likner hverandre både i levesett, og som kan få forplantningsdyktig avkom.

Populasjon- Er de individene av en art som lever innenfor et avgrenset område.

Samfunn- Består av alle populasjonene aom lever innenfor et avgrenset område.


2. Hva er forskjellen på Abiotiske og biotiske faktorer?:

Biotiske- Alt som er levende. Deles opp i produsent, forbruker og nedbryter.

Abiotiske- Døde ting som for eksempel stein, vann og metal.

3. Hva er en produsent, og hva skjer i fotosyntesen?:

Grønne planter kalles produsenter fordi de produserer et organisk stoff av uorganiske stoffer. I forosyntesen lager de organiske næringstoffet glukose av vann og karbondioksid ved hjelp av solenergi.


4. Hva er en forbruker?:

Dyr som lever direkte eller indirekte av planter.


5. Lag en næringskjede for ginavatnet:

Bjerk--> Vårfluelarve--> Stokkand


6. Lag et næringsnett for en skog:

Skog:

Produsent: Busk og Tre

Første forbruker: Hjort, Bille, Maur, Mus, Ekkorn og Fugel

Andre Forbruker: Ekkorn, Fugel, Rev og Ugle

Tredje Forbruker:Rev og Ugle


7. Hva gjør en nedbryter?:

Nedbrytere lever av døde planter og dyr og bryter dem ned til enklere forbindelser.


"Bilde er fra Wikipedia"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar