onsdag 23. september 2009

Suksesjon med eksempeler fra Djupadalen.

Hva er suksesjon?:

Suksesjon er en betegnelse på når det skjer endringer ute i naturen, det kan være bråe endringer som skogbrann, vulkanutbrudd, steinras eller langsommere endringer som endring av lysforhold, næringsforhold og vanntilgang. Suksesjon kan forekomme i to utgangspunkt: Det kan komme nye planter i et område der det aldri har vert slike planter før, eller som i Djupadalen: Skogen brant ned, men jorda blei liggende og plater kunne vokse opp igjen.




Primærfasen: Når nakent fjell og grus vokser til. Når en isbre trekker seg tilbake blir store områder med nakent fjell og grus synlig. Planter prøver å sette rot, men med mangel på næringstoffer blir det vanskelig.



Konsolideringsfasen: Planter konkurerer om næring etter noen år. Om en skog blir hogd ned sånn som den i Djupadalen, vil det komme mer sollys og varmare temperatur til små planter. Planter som formerer seg raskt, men allikevel ikke blir så lenge fordi de blir utkonkurert av trærne.


Klimaksfase: Til slutt vil trærne overta fullstendig. Det er også skog i Djupadalen som har komt til denne fasen. En finner ikke anet en avfallet fra trærne og jord på bakken under trærne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar